Więcej

Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharza

Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharza
Karsten Warholm dla swojej wyrafinowanej diety zatrudnił osobistego kucharzaPAP
Mistrz olimpijski i rekordzista świata w biegu na 400 metrów przez płotki Norweg Karsten Warholm przed kilkoma miesiącami diametralnie zmienił system odżywiania i zatrudnił własnego kucharza, co ma umożliwić obronę tytułu w Paryżu.

Norweg od jesieni ubiegłego roku żywi się tylko produktami pochodzącymi z jego kraju. Są to świeże morskie ryby prosto z portu, mięsa ze zwierząt pasących się na wolnym wybiegu i odżywiających się wyłącznie trawą z najczystszych terenów Norwegii oraz warzywa pochodzące z małych rodzinnych i ekologicznych upraw.

"Dostawcy zostali wybrani po bardzo szczegółowej selekcji i po kilku miesiącach tej wyrafinowanej diety, która przewiduje też codzienny 12-godzinny post, wszystkie moje badania krwi są perfekcyjne, wręcz fantastyczne i odczuwam znacznie więcej energii" - powiedział Warholm dziennikowi "Verdens Gang".

Wyjaśnił, że zadaniem kucharza jest przygotowanie trzech posiłków dziennie w pudełkach do podgrzania w mikrofalówce. Tak też będzie w Paryżu, a świeże produkty będą przywożone codziennie samolotem z Norwegii.

28-letni Norweg jest mistrzem olimpijskim z Tokio i rekordzistą świata. Jest też trzykrotnym mistrzem świata z Londynu (2017), Dauhy (2019) i Budapesztu (2023) oraz dwukrotnym mistrzem Europy z Berlina (2018) i Monachium (2022).

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen