Prezes Wisły Płock odwołany ze stanowiska, nazwisko następcy wkrótce

Prezes Wisły Płock odwołany ze stanowiska, nazwisko następcy wkrótce

Prezes Wisły Płock odwołany ze stanowiska, nazwisko następcy wkrótceWisła Płock SA
Tomasz Marzec po 12 latach pracy w klubie musi odejść z Wisły Płock. Nafciarze zapowiadają, że niebawem poznamy jego następcę.

"Po ponad 12 latach pracy z Klubem żegna się Tomasz Marzec. Dotychczasowy prezes z Wisłą Płock związany był od 2011 roku. 29 czerwca 2023 roku formalnie został odwołany z funkcji prezesa zarządu" – czytamy w oficjalnym komunikacie Wisły Płock przesłanym do mediów w czwartkowy wieczór.

Powodów zmian na szczycie u Nafciarzy nie trzeba się długo domyślać: spadek z PKO Ekstraklasy w kluczowym dla klubu momencie, w przededniu otwarcia nowego stadionu, którego zapełnienie na drugim poziomie rozgrywek wydaje się wyzwaniem ponad możliwości klubu.

Marzec na stanowisku prezesa spędził prawie trzy lata (od lipca 2020), ale w pionie administracyjnym był prawie "wychowankiem". Zaczynał jeszcze w 2011 roku jako pracownik działu marketingu i przeszedł drogę od specjalisty ds. marketingu, po kierownika, dyrektora i wiceprezesa aż do prezesury.

Dziękując za pracę w klubie, Tomasz Marzec nie krył smutku z powodu sytuacji, w jakiej zostawia Wisłę Płock. "Do dziś czuję ogromny smutek i złość, że Klub pożegnał się z Ekstraklasą. Złość jest tym większa, że wykonany ogrom pracy nie przyniósł oczekiwanego efektu. Robiliśmy wszystko, by Wisła zakończyła rozgrywki przynajmniej w górnej części tabeli, na co wskazywały szczególnie pierwsze kolejki sezonu. Mimo degradacji do 1. ligi uważam, że podczas mojej dwunastoletniej pracy, Wisła w wielu aspektach zaliczyła znaczny progres. Popełniłem też błędy, mogłem na pewne rzeczy zareagować inaczej, podjąć inne decyzje" – wyznaje były już prezes.

Jak zapowiedział klub piłkarski w oświadczeniu, nazwisko nowego prezesa ma być podane w ciągu kilkunastu godzin.